Ciastka piernikowe – Smak nie do opisania. Sekretem jest jeden składnik.
Jakiś czas temu, grzebiąc w przepisach kucharskich babci – natknęłam się na bardzo stary przepis, który przypomniał mi słodycze robione w domu.
Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i zrobiłam to na co zawsze wszyscy tak czekaliśmy u babci – domowe pierniczki na kefirze. Ciastka te, stały się wśród mojej rodziny, ulubionymi słodyczami wytwarzanymi w domu.
Składniki:
- 350 ml kefiru
 - 1,5 szklanki cukru
 - 2 jajka
 - 1 łyżka miodu
 - jedna łyżka przyprawy do pierników
 - 3 łyżki oleju roślinnego
 - 1 łyżeczka sody
 - 4 szklanki mąki
 
Zaczynamy!
Bierzemy jedno jajko i oddzielamy od niego żółtko. Białko zostawiamy na później, a samotne żółtko dodajemy do reszty jajek i ubijamy, dodając stopniowo miód i cukier.

Zostawiamy 3 łyżki cukru aby ubić z nim białko przygotowane na początku. Kolejno dodajemy olej roślinny, kefir, oraz mieszankę do pierników i po raz kolejny ubijamy przez moment.
Czas na mąkę – przesiej ją przez sitko wraz z sodą i stopniowo dodawaj do masy. Możemy zagniatać ciasto.
Gładkie i elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy z niego dowolne kształty, dowolnymi foremkami.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni, przez 25 minut.
			
Comments are closed.