Pyszne placki na kefirze. Napełnij wygłodniały brzuszek po ciężkim dniu, tak wyśmienitym, puszystym placuszkiem.

Poznaj sekret babcinych placków na kefirze! Ten smak i zapach przenosi mnie do dzieciństwa, kiedy spędzałam na wsi wakacje. Wtulona w babciny fartuszek nie mogłam doczekać się, kiedy placki będą gotowe do jedzenia. Napełnij wygłodniały brzuszek po ciężkim dniu, tak wyśmienitym, puszystym placuszkiem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ kg mąki
  • 500 ml kefiru
  • sól do smaku
  • 5 łyżek masła.

Składniki nadzienia:

  • duszone pieczarki
  • duszona kapusta
  • ser twarogowy przyprawiony ziołami
  • szynka pokrojona w paski

Przygotowanie:

Kefir wymieszaj z sodą razem z olejem i jajkiem. Do płynnej masy dodaj przesiana mąkę. Ciasto będzie przyklejało się lekko do dłoni.

Zrób z ciasta kulkę, a oprószoną mąka przykryj ściereczką i odstaw na niecały kwadrans. Po tym czasie tak przygotowane ciasto podziel na osiem części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek.

Na jego środku ułóż przygotowany farsz i zawiń brzegi, tak aby powstał placek. Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto do uzyskania złocistego koloru. Ważne jest, aby patelnia była pod przykryciem.

Gotowe placki przed podaniem można polać roztopionym masłem i posolić. Warto wypróbować placki w wariancie na słodko. Do ciasta dodajemy wtedy odrobinę cukru.

Farsz możemy pominąć, a placek oprószyć cukrem pudrem lub nałożyć konfiturę. Wyśmienita propozycja na obiad czy na kolację.

Przekonaj się, jaki to łatwy przepis do wykonania. Smak puszystych placków na kefirze skradnie serca wszystkich domowników.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!