To aromatyczne kawowe ciasto o niesamowicie delikatnym smaku, idealnie nadaje się do kawy lub herbaty. Ten bardzo prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Oto przepis na szybkie, proste i aromatyczne ciasto kawowe, które każdy zje ze smakiem.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka cukru (200 ml)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki skrobi pszennej/kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • roztopiona czekolada, a dla chętnych do polewy orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy szklankę cukru, wbijamy jajka i ubijamy, tak, by powstała pianka. Następnie wlewamy szklankę oleju i szklankę wody. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy przesianą mąkę.

Proszek do pieczenia, skrobie, kakao oraz cukier waniliowy także wsypujemy i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru.

W trakcie pieczenia, przygotowujemy miskę, do której wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewamy gorącą wodą. Następnie dolewamy mleko i mieszamy. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika skrapiamy je przygotowaną przed chwilą mieszanką.

Gdy ciasto nasiąknie kawą i ostygnie wyciągamy je z foremki, odwracamy i dekorujemy polewą czekoladową. Gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!