Obłędnie pyszne Bułeczki po Turecku – łatwy przepis, bez użycia drożdży. Znikają ze stołu w kilka chwil

Bułeczki po Turecku to łatwy przepis, do wykonania którego nie potrzebujesz drożdży.

Możesz nadziać je twarogiem lub pozostawić bez nadzienia. Zrób je samodzielnie i przekonaj się jak wyjątkowy mają smak.

Składniki:

  • 430g mąki pszennej,
  • 12g proszku do pieczenia,
  • 60g oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 jajka,
  • 100g masła,
  • 100ml kefiru,
  • 15ml octu,
  • 250g bryndzy.

Przygotowanie:

W naczyniu, przy użyciu trzepaczki wymieszać kefir z octem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać 1 żółtko i 2 białka.

Do połączonych składników dodawać stopniowo przesianą mąkę. W trakcie tej czynności należy ugniatać ciasto, aż do momentu osiągnięcia właściwej, jednolitej konsystencji. Wykonać rulon z ciasta i podzielić go na kawałki. Każdy z kawałków posypać mąką i rozgnieść na niewielkie placki.

Przygotować nadzienie ugniatając widelcem ser z jajkiem. Na środek każdego placka ułożyć nadzienie. Kolejno należy złączyć wszystkie rogi placka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na niej przygotowane bułeczki. Każdą posmarować białkiem i naciąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Jeśli bułeczki będą puszyste i miękkie to znak, że prawidłowo wykonałeś przepis. Delektuj się ich smakiem i podziel się z bliskimi. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!