Łatwy przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszny domowy chlebek z użyciem patelni.

Przepis na chleb z patelni to bardzo łatwy i prosty sposób pozwalający przyrządzić smaczne danie.

Pieczywo przygotowane własnoręcznie w domowym zaciszu charakteryzuje dodatkowo to, że jest wyraźnie lepsze jakościowo i smaczniejsze od tego oferowanego przez sklepy. Niemniej jednak, nie każda osoba jest w stanie pozwolić sobie na wypiekanie własnego chleba czy bułek. W takim wypadku warto spróbować receptury na chleb z patelni.

Składniki potrzebne do wykonania przepisu:

  • 330 ml wody
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 5 g suszonych bądź 15 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Suszone drożdże dodać do miski z resztą sypkich składników. W przypadku wyboru drożdży suszonych należy je pokruszyć na drobne kawałki i wrzucić do uprzednio zagrzanej wody, a następnie mieszać aż do ich rozpuszczenia.

Do dużej miski wsypać sól, rozpuszczone drożdże oraz mąkę. Istotnym jest, aby na tym etapie dokładnie wymieszać ze sobą składniki.

Ciasto należy zagniatać tak długo, aż stanie się jednolite i odpowiednio gładkie, po czym utworzyć z niego dwie kule.

Masę zostawić na trzydzieści minut celem rozpoczęcia procesu, który spulchni ciasto i powiększy jego objętość.

Patelnię nasmarować olejem i smażyć ciasto na średnim płomieniu pod przykryciem przez około 15-20 minut.

Po upływie wyznaczonego czasu wypiek przełożyć na drugą stronę i dosmażyć przez 12-15 minut.

Z tego przepisu można otrzymać dwie sztuki pieczywa, które smakiem nie odbiegają od tego upieczonego w piekarniku.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!