To ciasto w swoim składzie nie zawiera mleka ani jajek. Jest aksamitnie miękkie, puszyste i obłędnie smaczne. Przepis.

Pieczenie ciast jest sztuka, którą warto praktykować na co dzień i od święta. Ręcznie robione ciasto może być nie tylko pyszne, ale też tanie. Takim ciastem jest na przykład propozycja z przepisu poniżej, z którą warto się zapoznać.

Potrzebne składniki:

  • 200g mąki,
  • 150g cukru,
  • esencja waniliowa,
  • 60ml oleju,
  • 20ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli

Składniki na drugą część ciasta:

  • 30g kakao,
  • 180g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • esencja waniliowa,
  • 150g cukru,
  • 240ml gorącej wody,
  • odrobina soli,
  • 60ml oleju.

Przyrządzenie:

Najpierw należy połączyć olej z wodą i esencją waniliową.

Następnie do mąki dodaje się inne sypkie składniki.

Sypkie składniki należy dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać.

Do natłuszczonej formy należy przelać ciasto.

Drugą część ciasta należy przygotować w ten sam sposób.

Ciemną część ciasta należy dodać do jasnej części.

Ciasto piecze się w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Jako dekoracji można użyć polewy czekoladowej. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!