Pyszna przekąska z cukinii, którą pokochałam od pierwszego spróbowania. Szef pobliskiej restauracji zdradził przepis.

Przepyszne kotlety z cukinii, to idealny pomysł na pyszną przekąskę. Tak przygotowana cukinia z piekarnika z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale też i gości.

Wersja pierwsza  – cukinia w przyprawach:

Składniki:

  • 3-4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 50 g twardego sera

Przygotowanie:

Cukinie kroimy na plasterki o grubości 4-5 cm. Każdy plaster solimy. Do miski ścieramy na tarce ser, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, słodką czerwoną paprykę i olej roślinny. Składniki w misce dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Kawałki cukinii obtaczamy w panierce, układamy na blaszce i pieczemy 15-20 minut.

Wersja II – chrupiąca cukinia obtoczona w bułce tartej:

Składnie:

  • 2-3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub opcjonalnie sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Cukinie kroimy na małe kawałki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni. Kawałki cukinii najpierw obtaczamy w mące, a następnie rozprowadzamy na warzywach mieszankę bułki tartej i przypraw.

Na koniec wszystko maczamy w mieszance jajka, mąki i soli. Kawałki cukinii układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!