Robię prawie co każdy weekend: Domowe Cytrynowe Ciasto – pyszne i wyjątkowe aromatyczne.

Ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi wyjątkowo aromatyczne. Przypomina trochę wielkanocną babkę albo wilgotny biszkopt. Gości na moim stole przy okazji wszystkich mniejszych uroczystości.

Świetnie pasuje do herbaty. Jest zjadane ze smakiem zarówno latem, jak i w zimowe wieczory. Przygotowanie jest proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Najlepiej smakuje polane lukrem!

Potrzebne do ciasta:

  • mąka pszenna – 280 g
  • 4 jaja
  • cukier – 180 g
  • masło – 200 g
  • 1 średnia cytryna
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 10 g

Lukier można zrobić ze 120 gram cukru pudru, łyżki soku z cytryny i wody. Do masy ciasta można też dodać bakalie.

Przygotowanie:

  • jaja z cukrem ubij mikserem
  • dodaj odtajałe masło, sok z połowy cytryny i cytrynową skórkę
  • dosyp przesianą mąkę, proszek i cukier waniliowy
  • dokładnie zmiksuj na gładką masę (teraz możesz dodać bakalie)

Ciasto cytrynowe z tych proporcji najlepiej wychodzi w formie o średnicy 24 cm. Piecz je ok. 40-50 min w temperaturze 180 stopni.

Aby przygotować lukier musisz wymieszać cukier z wodą i sokiem. W wersji zimowej, zamiast soku z cytryny używam czasem pomarańczy. Lukrem polej ostudzone ciasto. Najlepiej odczekać przynajmniej 30 min po wyjęciu go z piekarnika.

Po zastygnięciu polewy możesz poczęstować gości, których z pewnością zwabił już obłędny zapach. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!