Oryginalny i szybki deser z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Deser to rytualne zakończenie obiadu albo samodzielne danie na podwieczorek, albo po prostu przekąska na spotkanie o każdej porze dnia. Deser podkreśla smak kawy i znaczenie spotkań najczęściej kobiecych, wszelkich zebrań przyjaciółek, koleżanek, znajomych.

Desery doceniają przede wszystkim dzieci. Czekają na niego zawsze z niecierpliwością, kochają smaczne dekoracyjne co nieco. Któż nie chce spełnić pragnień dziecka lub nie zachwycić znajomych oryginalnym deserem? Okazuje się, że najcenniejszy to jest tzw. domowy, czyli osobiście wykreowany.

Niestety dla wielu jest to dość trudne do zrealizowania zadanie, bo pokonanie etapu pieczenia nie jest łatwe. Wypiek dobry wymaga wprawy i doświadczenia. Sposobem na ominięcie tych trudności, jest zaserwowanie deseru w postaci Ciasta z patelni. Jest ono proste w wykonaniu i zawsze się udaje, jest też bardzo smaczne.

Do zrobienia deserowego ciasta trzeba przygotować:

  • mąki pszennej 150 g
  • proszku do pieczenia 1 łyżeczkę
  • surowe jajka 3 szt.
  • cukier waniliowy 1 torebkę
  • cukier 150 g
  • mleka 180 ml
  • oleju bezwonnego roślinnego 70 ml.

Natomiast na nadzienie będą potrzebne:

  • śmietana gęsta 400 g
  • skondensowane mleko gotowane 200 g

i opcjonalnie można dodać

    • suszone śliwki 100 g
    • orzechy włoskie 100 g
    • czekoladę – aby udekorować z wierzchu całość.
Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!