Babcia w końcu zdradziła przepis: Domowe rogaliki w 20 minut bez jaj i mleka.

Domowe wypieki są jednymi z najsmaczniejszych deserów. Ostatnio w starych zapiskach znalazłam świetny przepis, który z pewnością spodoba się tym osobom, które nie mogą jeść nabiału.

Dzisiaj pokażę wam, jak zrobić przepyszne rogaliki bez dodatku mleka oraz jajek. Gdy po raz pierwszy upiekłam je w swoim domu, nikt nie mógł uwierzyć, że są zrobione na samej wodzie. Rogaliki są miękkie i chrupiące, dlatego też koniecznie musisz je wypróbować.

Lista składników:

  • cukier biały – 1 łyżka
  • drożdże – 30 g
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • olej roślinny – 0,5 szklanki
  • dżem – 1 słoik
  • sól — szczypta

Sposób przygotowania:

Do przesianej miski dodaj mieszankę drożdży, cukru i soli rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Następnie powoli wlewaj olej i zacznij zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do ciepłego, ciemnego miejsca, aby mogło porządnie wyrosnąć.

Gdy ciasto będzie już gotowe, podziel je na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkuj na około 0,5 cm, formując je w kształt okręgu. Kawałki ciasta pokrój w 8 kawałków tak, jakbyś kroiła pizzę.

Weź słoik z dżemem i zacznij rozkładać go na cieście w miejscu podstawy trójkąta. Powoli zwiń krawędzie ciasta, by zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Wąski koniec ciasta postaraj się delikatnie rozciągnąć, a następnie zwinąć całość w rogalik.

Przygotuj sobie blachę do pieczenia posmarowana odrobiną oleju roślinnego i ułóż na niej rogaliki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie piecz w nim ciasteczka przez około 20 minut. Wypieki będą gotowe, gdy przybiorą rumiany kolor.

Gdy wyjmiesz rogaliki z piekarnika, posyp je cukrem pudrem dla smaku. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!