A co powiesz na gołąbki bez ryżu – Zdecydowanie zapamiętaj tez przepis.
Chyba każdy miał przyjemność zajadać się gołąbkami, na myśl o tych babcinych to pewnie ślinka leci. Jest to danie uniwersalne, pasujące na świąteczny stół i codzienny obiad.
Chcąc trochę urozmaicić domownikom posiłki możesz przygotować gołąbki w innej odsłonie. Gołąbki bez ryżu? Oczywiście! Można go zastąpić innym składnikiem, a dla miłośników mięsa można je zrobić tylko z tym składnikiem.
Ile gospodyń tyle przepisów na to danie, każda posiada swoją małą tajemnicę na temat wyjątkowości ich gołąbków. Miękka kapusta i farsz, który jest najważniejszy. To on nadaje gołąbkom wyjątkowego smaku.
Standardowo w liść kapusty zawijany jest farsz składający się z mięsa mielonego i ryżu. W tym przepisie ryż zostaje zastąpiony ziemniakami. Aby jeszcze bardziej zmodyfikować danie można zawinąć farsz w liście kapusty pekińskiej. W taki sposób na pewno zaskoczysz wszystkich biesiadników.
Składniki:
- 130 g mięsa mielonego
- 1,2 kg kapusty
- 500 g ziemniaków
- 270 g boczku
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie
- Olej roślinny
Wykonanie:
Białą kapustę umyj i osusz, zewnętrzne liście możesz oderwać i wyrzucić, głąb wytnij i wsadź kapustę do garnka z wrzącą wodą. Gdy zobaczysz, że liście staną się miękkie wyciągnij ją z garnka i poczekaj aż ostygnie. Teraz możesz przygotować farsz. Cebule oraz czosnek obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę.
Boczek pokrój i wrzuć na patelnię, dodaj trochę oleju i smaż. Przygotowaną cebulę i czosnek również wrzuć na patelnię. Ziemniaki obierz i umyj, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Nadmiar wody odlej. Wrzuć je do dużej miski, dodaj usmażony boczek i mięso mielone, dopraw do smaku (sól, pieprz, papryka, oregano).
Dodaj odrobinę oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście kapusty oddziel i ułóż na blacie, na każdy wyłóż porcję farszu. Zacznij formować gołąbki. Tak przygotowane danie smaż na oleju, możesz je także upiec w piekarniku lub dusić w dużym garnku.
Jeżeli piekłaś gołąbki w piekarniku przełóż je do dużego garnka (jeżeli je smażyłaś to nie musisz). Zalej je bulionem, dodaj ulubione warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy, gotuj pod przykryciem przez 40 min.
Comments are closed.