Oto przepis, aby każdy w domu mógł się nim delektować. Kurczak gyros to najlepsze mięso, jakie kiedykolwiek jadłam.
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu na obiad?
Dziś przepis na pieczonego kurczaka z sosem śmietanowo-musztardowym i przyprawą gyros. To danie spodoba się osobom, które nie lubią zbyt długo stać przy kuchence. To danie będzie wspaniałą kolacją dla gości i członków rodziny.
Składniki dla 4 osób:
- 4 piersi z kurczaka
 - 200 ml śmietany
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka rozmarynu
 - 1 łyżeczka koperku
 - 1 łyżka musztardy
 - Sól do smaku
 - przyprawa do gyrosa
 
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki. Przyprawić. Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, które zostało odpowiednio natłuszczone. Następnie odmierzyć śmietanę. Dodać do niej wyciśnięty czosnek, musztardę i przyprawę do gyrosa.

Połączyć składniki i dodać kurczaka do miski. Przyprawę gyros można przygotować samodzielnie, używając przypraw, które można znaleźć w każdym domu. Możesz go zrobić z mieszanki czerwonej papryki i ziół.

Piec w naczyniu żaroodpornym pokrytym folią przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Możesz sprawdzić, czy mięso jest upieczone, używając noża lub widelca. Możesz zdjąć folię z kurczaka i piec go bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, jeśli lubisz, gdy wierzch kurczaka jest chrupiący.
			
Comments are closed.