Wystarczy ułożyć starte jabłka z twarogiem i gotowe. Jest to pyszna i łatwa w przygotowaniu szarlotka.
Tę szarlotkę trzeba koniecznie spróbować. Poniższy przepis pokazuje, w jaki sposób układam starte jabłka na wierzchu ciasta.
Jest to przepis na domową szarlotkę z wykorzystaniem twarogu. Jego wyjątkowy smak zaskoczy Cię od razu. Jest świetnym dodatkiem do ulubionych herbat lub kaw. Wspaniale prezentuje się na świątecznym stole.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 200g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 250g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 4 lub 6 większych jabłek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 80 g cukru pudru
- szczypta wanilii
- 500 g twarogu
- 500 g kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 średnie jajko (w razie potrzeby)
- 1 łyżka mąki lub skrobi
Jak przygotować:
Za pomocą miksera ubij masło. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciasto powinno pozostać w lodówce przez około 40 minut. Wyjąć i podzielić ciasto na dwie części.
Posyp stolnicę mąką, a następnie rozwałkuj połowę ciasta.
Gdy skończysz, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Zetrzyj jabłka na tarce o drobnych oczkach. Posyp jabłka cynamonem i wanilią. Wymieszaj twaróg, cukier, śmietanę i jajko.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkuj ciasto. Możesz podsypać ciasto mąką lub skrobią.
Następnie utwórz wzór szachownicy. Na przemian nakładaj po jednej łyżce sera i po jednej łyżce masy jabłkowej.
Drugą połowę ciasta należy rozwałkować i położyć na wierzchu nadzienia. Jeśli ciasto przykleja się do brzegów formy, najlepiej delikatnie usunąć je nożem i położyć na wierzchu. Pamiętaj, aby nakłuć ciasto widelcem, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Comments are closed.