Wystarczy ułożyć starte jabłka z twarogiem i gotowe. Jest to pyszna i łatwa w przygotowaniu szarlotka.

Tę szarlotkę trzeba koniecznie spróbować. Poniższy przepis pokazuje, w jaki sposób układam starte jabłka na wierzchu ciasta.

Jest to przepis na domową szarlotkę z wykorzystaniem twarogu. Jego wyjątkowy smak zaskoczy Cię od razu. Jest świetnym dodatkiem do ulubionych herbat lub kaw. Wspaniale prezentuje się na świątecznym stole.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 lub 6 większych jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta wanilii
  • 500 g twarogu
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 średnie jajko (w razie potrzeby)
  • 1 łyżka mąki lub skrobi

Jak przygotować:

Za pomocą miksera ubij masło. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciasto powinno pozostać w lodówce przez około 40 minut. Wyjąć i podzielić ciasto na dwie części.

Posyp stolnicę mąką, a następnie rozwałkuj połowę ciasta.

Gdy skończysz, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Zetrzyj jabłka na tarce o drobnych oczkach. Posyp jabłka cynamonem i wanilią. Wymieszaj twaróg, cukier, śmietanę i jajko.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkuj ciasto. Możesz podsypać ciasto mąką lub skrobią.

Następnie utwórz wzór szachownicy. Na przemian nakładaj po jednej łyżce sera i po jednej łyżce masy jabłkowej.

Drugą połowę ciasta należy rozwałkować i położyć na wierzchu nadzienia. Jeśli ciasto przykleja się do brzegów formy, najlepiej delikatnie usunąć je nożem i położyć na wierzchu. Pamiętaj, aby nakłuć ciasto widelcem, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem.

Na koniec piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Ciesz się pysznym smakiem szarlotki.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!