Domowy wywar babci: Ugotuj jabłko z czosnkiem – Pij raz dziennie, aby uratować wzrok, odporność i oskrzela.

Od wieków herbaty ziołowe i domowe wywary były stosowane w leczeniu różnych dolegliwości lub przeziębień.

Połączenie czosnku i jabłek to jeden z przykładów takiej mikstury, która być może nie wszystkim jest znana. Herbata ta może być stosowana na wiele dolegliwości, z których nie zdajemy sobie sprawy. Warto pić tę herbatę, gdy czujemy się źle, niezależnie od tego, czy jest to przeziębienie, grypa czy tylko ból gardła.

Ma ona pozytywny wpływ na naszą wątrobę, naczynia krwionośne i oczy. Dodatkowo ma działanie odtruwające, co oznacza, że z naszego organizmu usuwane są wszystkie złe rzeczy. Herbatę tę zaleca się osobom cierpiącym na problemy z układem odpornościowym lub chcącym poprawić swoją odporność.

Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Właściwości te pochodzą z całych jabłek, łącznie ze skórką i pestkami. Czosnek nigdy nie był stosowany jako antybiotyk, ale jest znany ze swoich witamin. Jabłko jest również bogate w błonnik, który świetnie nadaje się do odtruwania organizmu z toksyn i innych związków toksycznych.

Flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w jabłku są również odpowiedzialne za utrzymanie zdrowia oczu poprzez zwalczanie wolnych rodników. Warto spróbować jabłek. Mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zaćma czy jaskra. Pektyny zawarte w jabłkach mogą obniżyć poziom cholesterolu, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Z jakich składników przyrządza się herbatę czosnkowo-jabłkową?

Przygotuj:

  • 2 jabłka,
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wody.

Najpierw umyj jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Nie musisz ich obierać ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Pamiętaj o ich właściwościach prozdrowotnych. Na patelnię dodaj posiekany ząbek czosnku. Doprowadzić oba składniki do wrzenia.

Gdy wszystko się zagotuje, wyłącz ogień i przykryj patelnię. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zaparzoną herbatę przecedzić. Herbatę można posłodzić miodem, cukrem lub innym środkiem słodzącym, jeśli ktoś ma ochotę.

Herbatę powinno się przygotowywać, gdy czuje się, że może się pojawić nowa choroba. Regularne picie herbaty ma działanie odtruwające i prozdrowotne.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!