Świetnie nadają się na szybką przekąskę, drugie śniadanie do szkoły lub jako opcja śniadaniowa. Bułeczki z jabłkami są puszyste i pełne smaku. Przepis.

Te drożdżowe bułeczki z jabłkami są pyszne i nie za słodkie. Mają też niesamowity zapach. Świetnie nadają się na przekąskę, ale można je też wykorzystać na śniadanie, bo są tak sycące.

Te bułeczki drożdżowe są szybkie w przygotowaniu i mogą być świeże do 7 dni, jeśli są odpowiednio przechowywane. Te drożdżówki można zabrać do pracy lub szkoły. Bułeczki drożdżowe świetnie nadają się na drugie śniadanie, zwłaszcza dla dzieci.

Potrzebne będą:

  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 40 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 800 g jabłek
  • pół cytryny
  • cynamon, rodzynki sułtańskie, wanilia do smaku, sól

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn, przygotowując go. W misce wymieszaj ciepłe, ale nie wrzące mleko, 3 łyżki cukru i drożdże. Pozostaw drożdże do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłym otoczeniu. W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj wanilię do ubijania, a następnie wmieszaj przesianą mąkę.

Wyłóż ciasto na stolnicę, dodaj miękkie masło, sól i zagnieć. Ciasto powinno być wyrabiane z wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Prawidłowo przygotowane ciasto drożdżowe powinno być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.

Umieść kulę ciasta w misce. Przykryj ją folią lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Do tego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie jabłkowe. Obrać jabłka, usunąć gniazdo nasienne i pokroić je w kostkę.

Umieść je w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż będą miękkie. Wymieszaj masę z sokiem z cytryny i sułtankami. Po około 20 minutach dodać cynamon. Pozostawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Za pomocą noża lub łyżki pokroić na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek należy jeszcze raz zawinąć w folię i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posyp stolnicę mąką, a następnie połóż na niej kawałki wyrośniętego ciasta. Na środek ciasta nałóż nadzienie jabłkowe i rozwałkuj je, formując bułeczki.

Podpiecz blachę na papierze do pieczenia. Ułóż bułeczki jedna na drugiej na blasze do pieczenia. Podczas pieczenia urosną. Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia i przykryj ręcznikiem. Niech odpoczną przez 15 minut. Po 15 minutach posmaruj bułeczki lekko białkiem jajka, a następnie posyp cukrem.

Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ostudź je, a następnie podawaj. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!