Rogaliki z kwaśną śmietaną i jabłkami – deser idealny
Jeśli szukasz prostego, szybkiego i co najważniejsze smacznego deseru do kawy, idealnym pomysłem będą rogale ze śmietaną i jabłkami – puszyste, pachnące i lekko słodkie.
Ich przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest chwila wolnego czasu i kilka prostych składników. Nadzienie rogalików można dowolnie modyfikować, jabłka można zastąpić np. orzechami, makiem lub dżemem.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej półgrubej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 125 gramów roztopionego masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 4-5 jabłek
- odrobina cynamonu
- cukier (wedle gustu)
Składniki na nadzienie orzechowe:
- mielone orzechy
- 1-2 łyżki mleka
- cukier
Dodatkowo 2 żółtka i 2 łyżki mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem.
Sposób przygotowania:
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz mleka przygotuj rozczyn. Obie mąki przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, sól, skórkę cytryny oraz śmietanę i jajka. Na koniec dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i roztopione masło.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i zagniataj ciasto przez około 10 minut aż do uzyskania gładkiej, lekko klejącej masy. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, teraz przygotuj jabłkowe nadzienie.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cukrem i cynamonem, (orzechy zalej gorącym mlekiem i dodaj cukier). Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części, każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Każdy okrąg podziel na 8 równych trójkątów, nakładaj na szerszą stronę przygotowane nadzienie i zwijaj w rogaliki.
Comments are closed.