Rogaliki z kwaśną śmietaną i jabłkami – deser idealny

Jeśli szukasz prostego, szybkiego i co najważniejsze smacznego deseru do kawy, idealnym pomysłem będą rogale ze śmietaną i jabłkami – puszyste, pachnące i lekko słodkie.

Ich przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest chwila wolnego czasu i kilka prostych składników. Nadzienie rogalików można dowolnie modyfikować, jabłka można zastąpić np. orzechami, makiem lub dżemem.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej półgrubej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 125 gramów roztopionego masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 4-5 jabłek
  • odrobina cynamonu
  • cukier (wedle gustu)

Składniki na nadzienie orzechowe:

  • mielone orzechy
  • 1-2 łyżki mleka
  • cukier

Dodatkowo 2 żółtka i 2 łyżki mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz mleka przygotuj rozczyn. Obie mąki przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, sól, skórkę cytryny oraz śmietanę i jajka. Na koniec dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i roztopione masło.

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i zagniataj ciasto przez około 10 minut aż do uzyskania gładkiej, lekko klejącej masy. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, teraz przygotuj jabłkowe nadzienie.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cukrem i cynamonem, (orzechy zalej gorącym mlekiem i dodaj cukier). Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części, każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Każdy okrąg podziel na 8 równych trójkątów, nakładaj na szerszą stronę przygotowane nadzienie i zwijaj w rogaliki.

Gotowe rogaliki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch rogali żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Rogale upiecz na złoty kolor przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!