Takich kiełbasek jeszcze nie jadłaś. Wszystkim smakują, koniecznie warto wypróbować

Polacy są fanami soczystych kiełbasek. Niestety ciężko znaleźć takie z małą ilością konserwantów i szkodliwych dodatków. Na szczęście można je przygotować samodzielnie według poniższego przepisu!

Cevapcici – chorwackie kiełbaski przygotowuje się bardzo łatwo. Należy tylko dopilnować, aby wszystkie aromaty przeniknęły do mięsa i utworzyły zniewalającą kompozycję. Takie kiełbaski można usmażyć na patelni. Znakomicie sprawdzą się również jako przekąska z grilla.

Czego potrzebujesz do wykonania kiełbasek?

  • 600g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 600g zmielonej wołowiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody
  • olej
  • 50ml wody oraz 30 ml wody mineralnej
  • 15g soli

Sposób przygotowania:

Obrać czosnek i zetrzeć na tarce. Zagotować go w 50 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Taką mieszankę dodać do mielonego mięsa i zostawić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Z mięsnej masy należy uformować kiełbaski. Następnie odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu posmarować kiełbaski olejem. Grillować lub smażyć na patelni przez kilka minut. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!