Do mielonego dodaj jajko, jogurt, czosnek…przepyszny obiad raz dwa na stole. Szkoda, że ​​wcześniej nie znałam tego przepisu

Nie masz pomysłu na obiad – oto przepis na kotlety mielone w nietypowym połączeniu.

Nietypowym, ponieważ połączenie mięsa mielonego z jogurtem z pewnością wielu z Was wyda się zaskakujące. Nie skreślaj jednak tego przepisu zanim go nie przetestujesz. Gdy posmakujesz te kotleciki ich delikatność sprawi, że będzie to Twój ulubiony przepis.

Dodatkowym atutem przepisu jest to, że jego przygotowanie jest banalnie proste, a składniki potrzebne do wykonania, to podstawowe produkty, które znajdziemy w każdej kuchni. A więc do dzieła…

Składniki:

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili (opcjonalnie – dla fanów ostrego smaku)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki maki pszennej
  • olej – do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj miskę. Wlej do niej jogurt naturalny i mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do miski mięso, jajko, czosnek oraz pozostałe przyprawy.

Na koniec dodaj mąkę, aby całość dobrze się skleiła.

Na patelni rozgrzej olej, a następnie układaj uformowane kotleciki. Smaż z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym, aby odsączył się nadmiar tłuszczu. I pozostała już tylko najprzyjemniejsza czynność – degustacja. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!