Kremowe buraki z dodatkiem śmietany gotowe już w 30 minut. Łatwy i szybki przepis teściowej.

Buraki są zdrowym warzywem, które warto wykorzystywać w posiłkach.

Tym razem przedstawimy Wam prosty i tani sposób na przygotowanie buraków w śmietanie. Smak tego dania będzie odpowiadał nawet tym, którzy nie przepadają za burakami. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt sprawi, że pewnie jeszcze nieraz sięgniecie po nasz przepis.

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 180 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Buraki umyj, obierz i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także spróbować ją zetrzeć na większych oczkach tarki. Cebulę podsmaż, dodaj buraki i smaż przez ok. 10 min. Mieszaj od czasu do czasu.

Dodaj śmietanę, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na mniejszych oczkach tarki, a ostatecznie drobno pokrojony), sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykrywką przez ok. 20 min. Danie podawaj przyozdobione wybranymi ziołami i jako dodatek do czerwonego mięsa, drobiu czy ryb.

SMACZNEGO!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!