Domowe krówki ciągutki – 15 minut i gotowe.Nie kupuj już ze sklepu, te są o wiele lepsze.

Domowe „Krówki” ciągutki w 15 minut. Zero chemii i zachwyt dzieci gwarantowane!

Jeśli chcesz wiedzieć, co wchodzi w skład tego, co jedzą Twoje dzieci i męczy Cię już zamartwianie się o to, czy w słodyczach ze sklepu nie ma zbyt dużo konserwantów i chemii, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Chcemy dziś przedstawić Ci zdrowszą i tańszą alternatywę znanych i kochanych przez nas wszystkich „krówek”. Nasz przepis zadowoli nawet najbardziej wybredne dziecięce podniebienia i zapewni Tobie i Twojemu dziecku mnóstwo zabawy podczas jego realizacji.

Czas potrzebny do przygotowania „krówek” to zaledwie 15 minut, a składniki, jakich potrzebujesz są niedrogie i łatwo dostępne. Gęstość i twardość cukierków można dostosować według własnych upodobań.

SKŁADNIKI:

  • 200 g cukru
  • 45 g masła
  • 40 ml mleka
  • opcjonalnie szczypta kakao

PRZYGOTOWANIE:

Aby szybko przygotować cukierki potrzebna będzie patelnia z grubym dnem. Należy wsypać cały cukier na patelnię, a następnie włączyć ogień.

Cukru nie należy mieszać, jednak trzeba być czujnym i wychwycić moment, w którym cały się rozpuści. Kolejno powinno się zwiększyć ogień pod patelnią i dodać masło, a następnie mieszać powstałą masę.

Kolejnym krokiem będzie zagrzanie mleka w osobnym garnuszku, a potem dodanie go do gorącego cukru. Wszystko mieszamy ze sobą za pomocą szpatułki.

Powstałą masę gotujemy przez kilka minut, a następnie wlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Dobrym wyborem będą silikonowe formy na lód o ciekawych kształtach, dzięki czemu słodycze sprawią jeszcze większą radość Twojemu dziecku.

„Krówki” należy pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut, a kolejno włożyć do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki słodycze są gotowe do spożycia. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!