Prosty przepis na ciastka, które zaskakują swoim wyjątkowym smakiem – Idealne do kawy.

Ciasto: do garnka włóż margarynę, cukier, jajka, miód i sodę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru (zwróć uwagę, aby nie przypalić masy). Do osobnej miski wsyp mąkę i wylej na nią rozpuszczoną masę. Zagnieć ciasto i odstaw je na 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Wytnij koła o średnicy ok. 3 cm i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ustaw piekarnik na 180-200 stopni i piecz ciasteczka przez ok. 7 minut.

Nadzienie: do garnka wlej mleko, dodaj do niego grubo mieloną mąkę i cukier waniliowy i zagotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło ubij mikserem z cukrem pudrem (dodawaj do smaku, masa nie powinna być bardzo słodka). Do masła stopniowo dodaj przestudzoną masę z mleka i mąki. Wszystko razem miksuj, aż konsystencja będzie gładka. Masę od razu wykładamy na upieczone ciasteczka.

Z masła i czekolady gorzkiej przygotuj polewę. Ciasteczka z masą zanurzaj po kolei w polewie i odkładaj na kratkę. Możesz je udekorować drobno posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, albo zygzakami z mlecznej czekolady.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!