Co zrobić, aby naleśniki były puszyste: Jest na to zupełnie inna metoda.

3 sekrety puszystych naleśników. Prosty przepis na niecodzienne naleśniki.

Być może nie raz zastanawialiście się jak przyrządzić ciasto na naleśniki, aby po upieczeniu były one puszysty i zachęcały do zjedzenia kolejnej porcji. Pierwszym sposobem na nadanie naleśnikom puszystości jest dodanie do ciasta odrobiny sody lub drożdży.

Drugi sposób to kefir. Jednakże, czy wiedzieliście, że mając pod ręką butelkę napoju gazowanego Sprite możecie wyczarować ze zwykłego ciasta na naleśniki nieziemskie doznania smakowe oraz efekt puszystości o jakim przedtem Wam się nie śniło? Sprite sprawia, że Wasze naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste, soczyste oraz pachnące.

Poniższe wskazówki są niezbędne, aby Wasze ciasto wyglądało i smakowało naprawdę przepysznie. Po pierwsze, dodając kefir, pamiętajcie aby miał on pokojową temperaturę.

Po drugie, przed smażeniem naleśników, odstaw masę naleśnikową na 15 minut. To sprawi, że składniki dobrze się ze sobą połączą, a ewentualne grudki z mąki opadną na dno półmiska. Po trzecie, najlepiej jest smażyć naleśniki na średnim ogniu, przykryte pokrywką.

Składniki:

  • 1/2 łyżki mąki

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 12 dag masła

  • 1/2 łyżki śmietana

  • 1 duża łyżka Sprite

Przygotowanie :

Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj roztopione 12 dag masło, ½ łyżki śmietany oraz 1 dużą łyżkę napoju Sprite.

Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciastaWedług własnego uznania, dodaj trochę więcej mąki. Wyłóż ciasto na stolnicę i delikatnie je wyrównaj.

Pokrój ciasto przy pomocy foremek. Możesz wybrać kształty jakie chcesz. Zwierzątka, figury geometryczne. Możesz też poprosić dzieci o wykonanie tego kroku za Ciebie.

Do smażenia używaj oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek. Gotowe naleśniki podawaj z odrobiną bitej śmietany i świeżymi truskawkami, syropem klonowym lub dżemem. Smacznego!!!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!