Miękkie, puszyste pączki na kefirze: bez drożdży – lepsze od oryginalnych. Miękkie i chrupiące

Spraw przyjemność swojej rodzinie i przygotuj proste, smaczne pączki z nadzieniem. W zależności od upodobań możesz przygotować je z owocami lub dżemem.

Pączki zaskakują swoją puszystością oraz delikatnością ciasta. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych produktów.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Dowolne nadzienie (owoce, dżem)

Proces przygotowania:

Jajka ubij z solą, dodaj cukier zwykły oraz waniliowy. Następnie wlej cały kefir oraz 3 łyżki oleju słonecznikowego. Dokładnie mieszaj, by połączyć wszystkie produkty. Wsyp przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie kleić się do dłoni.

Ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wytnij okrągłe kawałki. Każdy delikatnie przyduś i w środku umieść ulubione owoce lub dowolne nadzienie – świetnie sprawdzają się maliny! Złącz boki ciasta, a następnie uformuj kulkę.

W garnku zagrzej odpowiednią ilość oleju, tak, by ciasto mogło być swobodnie zanurzone. Teraz tylko wrzucaj pączki na gorący tłuszcz i smaż do uzyskania odpowiedniego koloru.

Po wyjęciu z oleju, pączki warto odsączyć papierowym ręcznikiem. Na koniec posyp je cukrem pudrem. Gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!