Pieczone ziemniaczki w tej marynacie są obłędne w smaku. Chrupiąca skórka gwarantowana.

Ziemniaki w tej marynacie mają wyjątkowy smak, a chrupiąca skórka jest ich dodatkowym atutem. 

Ziemniaki często podawane są z różnymi innymi produktami. Są idealne w zestawieniu z każdym z rodzajów mięs, warzyw, ryb i wielu innych. Po za tym są one wpisane już nie w tradycje kulinarne, jakie mamy w Polsce. I każdy je lubi.

Ten sposób na pieczenie ziemniaków jest świetną alternatywą, dla podawania ich w sposób bardziej tradycyjny. Uwagę przyciąga złocista skórka, która jest zasługą marynaty.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oregano, bazylia, majeranek (suszone)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte ziemniaki należy ugotować w rondlu z osoloną wodą na pół twardo. Po zagotowaniu odlać wodę i zostawić na boku, by ziemniaki ostygły.

Marynata:

Sos sojowy, musztardę, zioła, miód, czosnek i olej roślinny wymieszać w szklanym naczyniu. Czosnek należy oczywiście wcześniej przecinać przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Ziemniaki pokrojone w plastry włożyć do marynaty, na chwile tak je zostawić.  Formę do pieczenia należy wysmarować masłem.

Położyć na nią ziemniaki, po czym włożyć do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Należy je piec, aż uzyska się złoty kolor. Takie pieczone ziemniaki sprawdzą się zarówno jako osobne danie, jak i dodatek po innych potraw. Można podawać je z ulubionym sosem, albo jeść same.

Jest to takie danie, które niewątpliwie robi duże wrażenie!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!