Pomysł na szybkie danie obiadowe, które można przygotować na jednej patelni. Gdy nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłku, wypróbuj ten przepis.

Danie to jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych- jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Jest to zdrowe i bardzo smaczne danie, a smak mięsa został podkreślony dodatkiem delikatną sałatką.

Składniki:

Na pieczoną pierś:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli

Na sałatkę:

  • sałatka
  • młoda cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • cytryna

Przygotowanie:

Obierz marchewkę i pokrój ją w plasterki pod skosem, tak aby były większe.

Pora umyj i oczyść z zabrudzeń, a następnie pokrój w plasterki. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Piersi z kurczaka umyj, następnie poprzekrawaj tak, aby utworzyć siatkę na ich powierzchni.

Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim piersi z kurczaka, tak aby z obydwu stron miały złocisty kolor.

Usmażone mięso zdejmij z patelni, a patelnię oczyść z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę z czosnkiem.

Dodaj pora, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.

Następnie na warzywa połóż usmażone piersi i wszystko zalej trzema szklankami wody. Posól i duś pod przykryciem około 10 minut.

Następnie do dania wsyp ryż i gotuj do jego miękkości.

W międzyczasie przygotuj sałatkę: sałatę porwij, pomidorki przekrój na połówki, cebulkę pokrój w piórka. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!