Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Placuszki z jabłkami – Tak przygotowała je moja babcia.

Śniadanie dla najmłodszych potrafi być nie lada wyzwaniem. Posiłek musi dawać energię, a zarazem być smaczny.

Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się słodkie placuszki z dodatkiem jabłek, które pokochają nie tylko dzieci, ale także starsi domownicy. Przepis jest bardzo prosty, a same placuszki nie zawierają mąki.

Składniki:

  • 5 jabłek (możesz użyć dowolnej odmiany, w zależności od upodobań),
  • ½ szklanki kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia placuszków).

Przygotowanie:

W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie (kaszę mannę, sodę, sól i cukier). Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Do miski z jabłkami dodaj jajka i wymieszaj. Następnie połącz składniki suche z jabłkami, dokładnie je mieszając.

Odstaw miskę na około 20 minut, aby kasza mogła spęcznieć.  Po upływie tego czasu rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Formując, za pomocą łyżki, odpowiednie placuszki smaż je na małym ogniu, do momentu aż z obu stron nabiorą złocistego koloru.

Jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki na pewno upieką się w środku, po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię i smaż pod przykryciem. Po zdjęciu z patelni, przełóż je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, tak aby odsączyć tłuszcz pozostały ze smażenia.

Gotowe placuszki możesz podawać z ulubionym dżemem, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!