Moja teściowa zdradziła przepis na pożywne placuszki z mięsnym dodatkiem.

Oto prosty przepis na pożywne placuszki z mięsnym dodatkiem! 

Podpatrzony od teściowej, teraz wędruje dalej w świat! To idealna propozycja, dla osób, które nie mają pomysłu co przygotować na obiad lub kolację zarówno w gronie znajomych, jak i na rodzinne posiedzenie.

Dzięki swojej uniwersalności przepis na placki z mięsnym nadzieniem sprawdza się  niemal zawsze i zadowala nawet największych smakoszy!

Co więcej, farsz można modyfikować według własnych upodobań oraz preferencji smakowych zaproszonych gości. Wypełnienie można ubogacić o ziemniaki, ser czy też fasolę, a kucharza ogranicza jedynie jego własna wyobraźnia.

Teraz skupimy się jednak na podstawowym nadzieniu z mięsa wołowego oraz tajnikach pieczenia ciasta, aby stworzyć perfekcyjne placki! Będziemy potrzebowali następujących składników: 

PŁYNNE:

  • 150 ml kefiru
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • odrobina bulionu warzywnego lub wody

SUCHE:

  • 45 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżka drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 700g mielonej wołowiny
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku

PRZYPRAWY:

  • pęczek kopru bądź pietruszki
  • pieprz
  • mielona czerwona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw przygotowujemy głębokie naczynie, w którym mieszamy wodę z solą, a następnie wkruszamy drożdże. Taką mieszankę odstawiamy na około 10 minut, a po upływie tego czasu wlewamy kefir, dodajemy sól oraz olej.

45 gram masła topimy w niewielkim rondelku, po czym stopniowo przelewamy do naczynia z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, które następnie przykrywany ręcznikiem lub kuchenną ścierką. Tak przygotowaną masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na 60 minut.

W międzyczasie szykujemy nadzienie:

  1. kroimy cebulę i czosnek
  2. mieszamy z mięsem mielonym
  3. dodajemy zioła, pieprz i czerwoną paprykę
  4. wlewamy bulion lub wodę i mieszamy

Ciasto układamy na uprzednio natłuszczony blat albo inną powierzchnię roboczą. Dzielimy je na 3 części, tak samo postępujemy z farszem.

Rękoma formujemy okrągłe placki, na każdym z nich kładziemy wydzieloną porcję nadzienia. Sklejamy krawędzie ciasta i odwracamy na drugą stronę.

Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, spłaszczamy placki, a na środku wykonujemy małe, okrągłe otwory.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 15 minut. To wszystko, a efekt jest wart wysiłku! Smacznego!!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!