3 składnikowe ciasteczka, którymi zachwyca się moja rodzina – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Ciasteczka z trzech składników – proste, szybkie i przepyszne

Składniki:

  • mleko skondensowane słodzone: 200 gram
  • skrobia kukurydziana: 280 gram
  • margaryna: 100 gram

Przygotowanie ciasteczek jest bajecznie proste. Pamiętajmy, aby margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ciasto łatwiej się wyrabiało. Wymieszaj łyżką trzy składniki, a następnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej kulki. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno przywierać do rąk.

Odrywaj powoli małe kawałki ciasta i formuj z nich kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce układaj w sporej odległości od siebie uformowane kulki. Za pomocą widelca lekko rozgniatamy je, aby powstały płaskie krążki.

Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut; wierzch ciastek dzięki użyciu skondensowanego mleka pozostanie jasny podczas pieczenia. Ciastka będą  gotowe, kiedy ich spód się lekko zbrązowi.

Ciasteczka oczywiście znikają, zanim w pełni ostygną. Jeśli jednak tak się nie stanie, można je ozdobić według uznania. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!