Chwilka roboty, a jakie to pyszne: Robię prawie w każdy weekend mielone steki prosto z piekarnika.

Chyba każdy przyzna, że nie ma lepszej kuchni niż ta z przepisów teściowej. Zwłaszcza wtedy, gdy czujemy przesyt nudnych, tradycyjnych posiłków.

Przedstawię danie, które jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a przy tym jest stanowi prawdziwy rarytas dla podniebienia. Będzie świetne jako dopełnienie obiadu lub na kolację.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 300 g ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 50 g majonezu,
  • 200 g cebuli,
  • 150 g sera,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pierwszym, co musisz zrobić, będzie ugotowanie ziemniaków, tak aby były półtwarde. Kiedy ostygną, wystarczy, że zetrzesz je na tarce o grubych oczkach. (Nie chowaj tarki – jeszcze się przyda!) Tak powstałą masę solidnie wymieszaj w misce wraz z łyżką majonezu, solą i pieprzem.

Następnie przyda się cebula – posiekaj ją na drobną kosteczkę i usmaż na oleju roślinnym tak, aby nabrała złocistego koloru.

Kolejnym krokiem będą jaja – należy je ugotować i podobnie, jak w przypadku ziemniaków, poczekać chwilę aż ostygną. Następnie posiekaj je drobno i wymieszaj dodając majonezu. Zetrzyj ser, tym razem na stronie tarki z drobnymi oczkami.

Teraz musisz przygotować blachę do pieczenia. W tym celu wyłóż ją papierem pergaminowym, który następnie posmarujesz niewielką ilością masła. Przygotuj także mięso mielone – powinno mieć formę cienkich, płaskich plasterków grubości 1 cm.

Takie mięsne talarki możesz już ułożyć na blaszce starając się zachować pomiędzy nimi odstęp. Na mięsie ułóż kolejno cebulkę, jajko z majonezem i tarte ziemniaki.

Każdy kawałek posyp serem i prawie gotowe! Pozostało tylko włożyć potrawę na 30 minut do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni).

Et voilà ! Steki z mięsa mielonego i ziemniaków już gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!