Rolada mięsna na świąteczny stół. Wszystkim zasmakuje, wyjątkowo smaczny obiad.

Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie i podawanie mięsa, od tych tradycyjnych po nieco bardziej skomplikowane i wymyślne. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny ciekawy przepis – rolada z kurczaka, która nie wymaga pieczenia.

Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt na pewno zaskoczy wszystkich wielbicieli mięsnych potraw! Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, nie wymaga dużo czasu, a do jej wykonania nie potrzebujesz nawet piekarnika.

Szybki sposób, w sam raz na święta, wizytę rodziny czy przyjaciół. Podawana na zimno, idealnie sprawdzi się nawet jako przekąska w pracy!

Na początek SKŁADNIKI:

  • 300 g ugotowanych piersi z kurczaka
  • 100 g miękkiego sera śmietankowego
  • 6 dużych pieczarek
  • ugotowany zielony groszek (mniej więcej 4 łyżki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek kopru
  • sól
  • inne, ulubione przyprawy do smaku

Czas na PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane piersi z kurczaka drobno kroimy, dodajemy serek śmietankowy, groszek (możemy go podusić widelcem lub zostawić w całości, wedle uznania) i wszystkie przyprawy – dokładnie mieszamy, będzie to naszą bazą do dalszej części.

Następnie gotujemy ryż, który odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie zabieramy się za siekanie cebuli i czosnku (można oczywiście przez praskę).

Oba składniki podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i dodajmy obrane i pokrojone wcześniej pieczarki. To smażymy do momentu wyparowania płynu. Wrzucamy ryż i wszystko blendujemy.

Wracamy do mieszaniny z kurczakiem, którą równomiernie (grubość około 1-1,5 centymetra) rozprowadzamy na arkuszu folii spożywczej. Na to rozprowadzamy nadzienie z pieczarkami, zostawiając po dwa centymetry od brzegów. Posypujemy ziołami i orzechami. Delikatnie i ostrożnie zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Przed planowanym podaniem, dobrze jest pokroić roladę na grubsze plastry i posypać na przykład koperkiem i kolorowym pieprzem lub żurawiną.

Potrawa jest gotowa do zjedzenia, smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!