Już nie musisz stać wiele godzin przy garnkach, by cieszyć się pysznymi powidłami. Szybkie powidła, które przygotujesz bez robota. Wystarczy tylko godzina.

Prezentujemy bardzo fajny w przygotowaniu przepis na powidła, które robi się naprawdę bardzo szybko.

Nie trzeba stać nad garnkami wielu godzin. Czas przygotowania powideł według klasycznych przepisów jest dość długi, natomiast według tego przepisu to tylko godzina.

Co będzie potrzebne?

  • 4 łyżki rumu
  • 2 kilogramy śliwek
  • pół kilograma cukru podzielonego na 2 porcje po 250 gramów
  • 5 kawałków goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki octu

Jak przygotować?

Przede wszystkim myjemy śliwki i kroimy je na pół, pozbywając się pestek. Następnie bierzemy śliwki i układamy w jakimś większym naczyniu tak, aby można było je spokojnie skropić octem.

Tak przygotowane śliwki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury około 250 stopni. Śliwki pieczemy przez 20-25 minut, a także pamiętamy, aby nie mieszać podczas pieczenia. Po tym czasie śliwki wyjmujemy z piekarnika i zasypujemy pierwszą porcją cukru.

Po zasypaniu śliwki cukrem wkładamy je na kolejne 15 minut do piekarnika. Po tym czasie sypiemy 2 porcją cukru i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Śliwki wyjmujemy z piekarnika i kropimy rumem i przyprawami.

Kolejnym krokiem jest zmielenie śliwek blenderem i wlanie do czystych słoików. Po tym kroku słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Powidła są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!