Smaczne, chrupiące i lekko kruche bułeczki lepsze niż sklepowe.Zaledwie 30 minut w piekarniku

30 minut to wcale nie tak dużo prawda? Czy wiesz, że dokładnie tyle potrzebujesz, żeby zrobić domowe bułeczki.

Pyszne bułeczki z piekarnika to coś w czym każdy domownik zakocha się od razu. Są bardzo chrupiące, a co najważniejsze są pyszne nawet następnego dnia.

Co będzie nam potrzebne 

  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • około 600g mąki
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka drożdży (instant)

Dodatkowo można przygotować:

  • 1 łyżkę mąki do posypania
  • 25-30g masła
  • Należy również posiadać dwie miski i coś do mieszania naszych składników.

Teraz przygotowanie:

Do miski wlej ciepłą wodę i mleko do tego dodaj cukier, sól i drożdże dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.

Gotowe ciasto przełóż do miski posmarowanej wcześniej masłem i przykryj ciasto folią, pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

Potem należy podzielić ciasto na dwie połówki i każdą pokroić na mniejsze kawałki.

Na wyłożoną papierem blaszkę ułóż uformowane w bułeczki ciasto, przykryj folią i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 min.

Ustaw piekarnik na 190 stopni i poczekaj, aż się rozgrzeje. Każdą bułeczkę natnij i włóż po kawałku masła, a następnie posyp mąką.

Tak przygotowane bułeczki wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min. To wszystko gwarantuje bułeczki wychodzą pyszne! Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!