Mój hit na każdym przyjęciu. Jak przygotować kurczaka aby nie był suchy. Upiecz go w tej marynacie.

Potrzebujesz przepis na wspaniałe, soczyste mięso z kurczaka, które będzie rozpływało się w ustach?

Zachwyć podniebienia rodziny, gości i swoje własne – użyj marynaty z kefiru. To produkt, który można zastosować na różne sposoby – m.in. uszlachetnić smak mięsa.

Przygotuj składniki:

  • 700 g udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml kefiru naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól do smaku.

Przygotuj danie:

Wybierz żaroodporną formę i wysmaruj ją tłuszczem. Umyj mięso z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem. Delikatnie ubij wałkiem na desce do krojenia. Posiekaj cebulę i czosnek. Włóż je razem z mięsem do formy.

Wykonaj marynatę: wymieszaj kefir, musztardę i przyprawy. Zalewą oblej udka i pozostaw na minimum 1 godzinę.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz udka 50-60 minut.

Podawaj na gorąco. Udka pasują do ziemniaków, kaszy lub innych ulubionych dodatków.

Możesz do nich podać warzywa w formie surowej, duszonej lub gotowanej.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!