Mój hit na każdym przyjęciu. Jak przygotować kurczaka aby nie był suchy. Upiecz go w tej marynacie.
Potrzebujesz przepis na wspaniałe, soczyste mięso z kurczaka, które będzie rozpływało się w ustach?
Zachwyć podniebienia rodziny, gości i swoje własne – użyj marynaty z kefiru. To produkt, który można zastosować na różne sposoby – m.in. uszlachetnić smak mięsa.
Przygotuj składniki:
- 700 g udka z kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml kefiru naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- sól do smaku.
Przygotuj danie:
Wybierz żaroodporną formę i wysmaruj ją tłuszczem. Umyj mięso z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem. Delikatnie ubij wałkiem na desce do krojenia. Posiekaj cebulę i czosnek. Włóż je razem z mięsem do formy.
Wykonaj marynatę: wymieszaj kefir, musztardę i przyprawy. Zalewą oblej udka i pozostaw na minimum 1 godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz udka 50-60 minut.
Podawaj na gorąco. Udka pasują do ziemniaków, kaszy lub innych ulubionych dodatków.
Comments are closed.