Tradycyjne klopsiki to smak dzieciństwa wielu osób – Sekret idealnego przyrządzenia.

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Kotlety mielone są tradycyjnym wyrobem mięsnym w kuchni polskiej. Odpowiednio przygotowane klopsiki mogą przywrócić tradycyjny smak dzieciństwa, w którym to mamy lub babcie przyrządzały wraz z  ziemniakami i dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub mizerią. Dodatkowo przedstawiony przepis nie zawiera jajek, a przyrządzenie można dobrać do swoich preferencji.

Składniki

  • Około pół bochenka chleba lub 4 bułki.
  • szklanka mleka lub wody.
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej.

Przygotowanie:

Przygotowanie warto rozpocząć od produkcji bułki tartej. W tym celu rozdrabnia się pieczywo na mniejsze kawałki i umieszcza oddzielone skórki w piekarniku, do momentu uzyskania chrupkości. Środek bułki lub pieczywa zalewamy wodą lub mlekiem, aby zmiękł.

W misce przyszykuj zmielone wcześniej lub w tej formie zakupione mięso. Jeżeli samodzielnie mielisz mięso, doskonałym wyborem będzie łopatka wieprzowa lub połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa razem z rozmiękczonym w mleku lub wodzie pieczywem.

Przygotuj bułkę tartą. W tym celu stwardniałe skórki pieczywa zetrzyj na małych, drobnych oczkach. Bułka tarta to kluczowy składnik idealnych kotlecików mielonych. Następnie łączymy wszystkie składniki: mięso, cebulę, pieczywo oraz część przygotowanej bułki tartej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Aby kotleciki lepiej się formowały, można delikatnie zwilżyć ręce w celu nieprzyklejania się do nich mięsa, Formuj mięso w małe pulpety, spłaszczając, aby mięso równomiernie ostało przygotowane i nie było surowe w środku. Gotowego kotleta obtocz w pozostałej bułce tartej,

Przygotowanie należy do własnych preferencji. Kotlety można usmażyć na patelni z dodatkiem oleju, jak również upiec w piekarniku. Wybierając smażenie najlepiej wrzucić kotlety na gorący olej, do momentu zarumienienia się każdej ze stron.

Przygotowanie w formie pieczenia skupia się na wyłożeniu blaszki pulpetami i pieczeniu około 20 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni.  Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!