Ten prosty w przygotowaniu serek całkowicie wolny od konserwantów z pewnością stanie się przysmakiem twojej rodziny. Przepis.

A gdyby tak móc cieszyć się własnoręcznie wykonanym serkiem kanapkowym, ze starannie wybranych składników?

Wbrew pozorom produkcja domowego serka jest dziecinnie prosta i wcale nie wymaga trudno dostępnych półproduktów. Turecki serek śmietankowy z całą pewnością posmakuje zarówno tobie, jak i twojej rodzinie.

Składniki:

  • 2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 szczypty soli

Mleko zagotowujemy w garnku. Gdy płyn zacznie się gotować do naczynia wlewamy sok z cytryny. Po chwili zmniejszamy ogień i mieszając, czekamy aż oddzieli się serwatka.

Gdy już się to stanie, naszym zadaniem jest dokładne odcedzenie jej na sitku (cały płyn z serwatki powinien spłynąć) i posolenie masy. Powstały serek śmietankowy mieszamy za pomocą miksera przez około dwie minuty. Gotowe!

Ten niezwykle prosty przepis może być zarówno gotową przekąską jak i bazą do tworzenia serków o różnych smakach np. z dodatkiem oliwy truflowej czy orzechów.

Serek z oliwą truflową

Składniki:

  • serek śmietankowy
  • oliwa truflowa

Przygotowany wcześniej serek śmietankowy wrzucamy do garnka razem z oliwą truflową. Całość łączymy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Serek bazyliowo – orzechowy

Składniki:

  • serek śmietankowy
  • łyżka masła
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta soli

Serek śmietankowy mieszamy z wyjętym wcześniej z lodówki masłem. Następnie dorzucamy posiekaną bazylię oraz orzechy. Całość wykładamy na fragment papieru do pieczenia i zwijamy tworząc „roladkę”. Serek wkładamy do lodówki na ok 3 godziny, aby mógł z łatwością się kroić.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!