Przepyszny deser dla każdego, nie tylko dla łasuchów — włoskie ciasto — banalnie proste wykonanie.

Wielu z nas lubi wynagrodzić się za ciężki dzień w szkole czy pracy, kupując lub sięgając po batonik albo ciastko. To również sposób na radzenie sobie ze stresem. Jednak takie małe „co nieco” wpływa na to, że podejmowana dieta znowu opóźnia się o kolejny tydzień.

Nie każdy jednak jest w stanie każdego dnia udać się do sklepu czy cukierni, by nabyć coś słodkiego. Jeżeli tak jest, by — zamiast kupnego — stworzyć coś własnego, co spełni ochotę na słodycze czy deser. Dzięki temu można zaoszczędzić i mieć pewność, że produkt finalny jest świeży. Przykładem tego jest proste w wykonaniu włoskie ciasto.

Sprawdzi się w przypadku osób, które uwielbiają szarlotkę. Niektórzy mogą nawet stwierdzić, że szarlotka i włoskie ciasto są tym samym, gdyż różnica między nimi na pierwszy rzut oka jest niedostrzegalna, ale to naprawdę dwa różne wypieki — a to za sprawą stworzonej przez Włochów formuły. Przepis wart jest nie tylko zrobienia, ale też zapisania na przyszłość!

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml mleka

Przygotowanie

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!