Faszerowana cukinia mięsem: 2 cukinie, 400 g mięsa mielonego, czosnek, ser – Oto Mój przepis na wszystkie okazje.

Połączenie cukinii z mięsem mielonym to sposób na szybki obiad lub przepyszną kolację na ciepło. Ty i twoja rodzina koniecznie musicie tego spróbować!

Składniki:

  • 3 młode cukinie lub 2 większe,
  • 400 g mięsa mielonego (na przykład wołowo-wieprzowego),
  • 1 cebula,
  • koperek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ser żółty do starcia,
  • sól i ulubione przyprawy (do smaku).

Przygotowanie:

Umyj i obierz cukinie (młodych nie musisz obierać). Pokrój warzywa w paski na kształt akordeonu, zachowując jeden brzeg w całości, nieprzecięty. Posól cukinie i odstaw na 15 minut. W tym czasie wypuszczą sok.

Posiekaj drobno cebulę, koperek oraz czosnek, a następnie wymieszaj je z mięsem mielonym i ulubionymi przyprawami.

Gotową masą wypełnij paski cukinii.

Ułóż warzywa z mięsem na pokrytej folią aluminiową blasze, po czym przykryj je drugą warstwą folii.

Tak przygotowane piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, a następnie wyjmij na chwilę i posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj cukinii ponownie, tylko włóż je z powrotem na chwilę do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści, możesz zabierać się do jedzenia.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!