Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – każdy prosi o dokładkę. Jakie to pyszne.

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami.

To połączenie idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad lub kolację na ciepło. To danie bez problemu przygotuje każdy, nawet początkujący kucharz.

Składniki na zapiekankę:

  • 125g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • 150g twardego sera
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250g pieczarek
  • pół cebuli
  • 250g mąki pszennej

Przygotowanie zapiekanki:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać jedno jajko oraz wodę. Z powstałej masy uformować ciasto i zrobić z niego kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostawić w niej na około 30 minut.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki na małe części. Podsmażyć je razem na patelni. Gdy cebula się zeszkli dodać na patelnię kurczaka i smażyć całość przez około 5-7 minut, aż kurczak się usmaży.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną i dwoma jajkami. Przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć do okrągłej formy. Uformować boki. Na całość wyłożyć równomiernie nadzienie.

Tak przygotowaną zapiekankę zalać przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Umieścić w nim przygotowaną zapiekankę.

Piec przez około 30-40 minut, aż góra się zarumieni. Zapiekankę trzeba pilnować, aby się nie przypaliła.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!