Naleśniki ziemniaczane z patelni – Szybki przepis na pyszne danie.
Nie masz pomysłu na smaczny i szybki obiad?
Naleśniki ziemniaczane idealnie spełnią twoje wymagania! Puszyste, sycące i pyszne możesz podać same, albo z dowolnymi dodatkami.
Będziesz potrzebował:
- mąka pszenna – 550 g
 - ugotowane ziemniaki – 500 g
 - kefir lub jogurt naturalny – 400 ml
 - mleko – 50 ml
 - cebula – 1 duża sztuka
 - soda oczyszczona – pół łyżeczki
 - sól – pół łyżeczki
 - olej roślinny – 2 łyżki stołowe
 - masło do smarowania naleśników
 

Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól i sodę i wymieszaj razem. Dodaj ciepły kefir i zagnieć ciasto. Powinno być ono elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć, gdy będą jeszcze gorące. Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę i gorące mleko i wszystko razem wymieszaj. Z ciasta uformuj równe kule, które następnie rozwałkuj na placki o grubości ok. 8-10 mm.
Rozgrzej patelnię i smaż naleśnik z jednej strony, przykrywając go przykrywką. Następnie obróć placek i smaż z drugiej strony już bez przykrycia. Każdy naleśnik smaż w ten sposób przez ok 2-3 minuty. Gorące naleśniki posmaruj masłem.
			
Comments are closed.