Naleśniki ziemniaczane z patelni – Szybki przepis na pyszne danie.

Nie masz pomysłu na smaczny i szybki obiad?

Naleśniki ziemniaczane idealnie spełnią twoje wymagania! Puszyste, sycące i pyszne możesz podać same, albo z dowolnymi dodatkami.

Będziesz potrzebował:

  • mąka pszenna – 550 g
  • ugotowane ziemniaki – 500 g
  • kefir lub jogurt naturalny – 400 ml
  • mleko – 50 ml
  • cebula – 1 duża sztuka
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • sól – pół łyżeczki
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe
  • masło do smarowania naleśników

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól i sodę i wymieszaj razem. Dodaj ciepły kefir i zagnieć ciasto. Powinno być ono elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.  Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć, gdy będą jeszcze gorące. Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę i gorące mleko i wszystko razem wymieszaj.  Z ciasta uformuj równe kule, które następnie rozwałkuj na placki o grubości ok. 8-10 mm.

Rozgrzej patelnię i smaż naleśnik z jednej strony, przykrywając go przykrywką. Następnie obróć placek i smaż z drugiej strony już bez przykrycia. Każdy naleśnik smaż w ten sposób przez ok 2-3 minuty.  Gorące naleśniki posmaruj masłem.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!