Znajoma kucharka podzieliła się przepisem na te pyszne ziemniaki z cebulką – od dziś tylko takie goszczą na moim stole

Ziemniaki w polskiej kuchni zajmują miejsce szczególne. Jemy je niemal codziennie, są podstawą prawie każdego obiadu.

Puree, gotowane w mundurkach, opiekane lub serwowane jako frytki – ziemniaki podawać można na bardzo wiele sposobów. Dziś proponuję Ci przepis na klasyczne i bardzo proste danie, jakim są ziemniaki z cebulką. Będą smakować każdemu.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu (czarnego)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 50 g oleju roślinnego
  • 50 g sosu sojowego
  • 20 g ziół

Jak przyrządzić ziemniaki z cebulką?

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Później wszystko będzie się działo bardzo szybko i nie będzie już czasu.

Paprykę kroimy w podłużne kawałki, marchewkę i ziemniaki ścieramy na specjalnej tarce, aby uzyskać cienkie i długie paski. Cebulę kroimy w talarki.

Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją podsmażamy. Dorzucamy marchew i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa na patelni cały czas dokładnie mieszamy.

Następnie dokładamy starte ziemniaki (muszą spędzić na patelni 5 minut) i paprykę (kolejna minuta). Na koniec dodajemy sos sojowy, ocet i pieprz. Nie przerywamy smażenia i mieszania wszystkich składników.

To już prawie koniec. Teraz patelnię przykrywamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną, posypujemy ja ziołami. Ich aromat będzie się długo unosił w całym domu. Życzę smacznego i gwarantuję, że do tego przepisu będziecie często wracać.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!