Ciasto mandarynkowe jest nie tylko wyjątkowe w smaku i wyglądzie, ale również bardzo łatwe w wykonaniu. Przepis.

Ciasto mandarynkowe to bardzo ciekawy, nieskomplikowany a przede wszystkim szybki deser.

Zachwyca on za każdym razem, nie tylko gości, szczególnie swoją miękkością. Należy jednak pamiętać, że, mimo obecności mandarynek, ciasto to dostarcza sporą dawkę kalorii. Nie jest ono zalecane osobom, stosującym różnego rodzaju diety.

Składniki:

Ciasto:

  • maksymalnie 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • około pół opakowania cukru waniliowego,
  • 25 g roztopionego masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dekoracja:

  • 2 mandarynki,
  • 25 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Na początku należy ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, mlekiem i solą.

Do masy dodaje się przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszać do momentu powstania jednolitej konsystencji.

Tak powstałe ciasto przelać do formy i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni.

Na cieście ułożyć plasterki mandarynek. Później polać roztopioną drugą częścią masła. Na wierzch można dodać pozostałe dwie łyżki cukru.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Tak przygotowane ciasto piec przez 30-35 minut. Po 30 minutach można sprawdzić ciasto szpikulcem lub wykałaczką. Jeśli jest już gotowe, można je wyjąć. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!