Trzy składniki: mąka, jajka i masło, a powstają ciastka, którymi każdy chętnie będzie się zajadać. Do tego prosty przepis i można piec.

Nie trzeba szukać daleko — większość z nas to smakosze słodkości wszelkiego rodzaju: ciast, czekoladek, deserów, batoników, lodów.

Poza znanymi z polskiej kuchni wypiekami szanse można dać także deserom pochodzącym z innych części świata. One również mają szansę na stałe zagościć na naszych stołach. Za nie również otrzyma się wiele pochwał od najbliższych, gdy ci tylko zechcą ich spróbować.

To przemawia za tym, by takie cuda z innych krajów przygotować w swoim domu. Jedną z propozycji zagranicznego słodkiego przepisu to ten z Turcji — tulambu określa deser w syropie cukrowym o niesamowitym smaku!

To jest potrzebne do wykonania tureckich ciastek

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 80 g masła
  • 450 ml wody
  • około 300 ml oleju roślinnego do smażenia

Syrop:

  • 200 g cukru
  • 200 ml soku z cytryny

Przygotowanie ciastek:

Nieduży garnek postawić na średnim ogniu. Wlać do niego wodę oraz masło, całość zagotować. W kolejnym kroku dodać przesiano przez sito mąkę. Ciasto mieszać powoli do momentu uzyskania gęstej masy. Tak powstałe zdjąć z ognia i dodawać kolejno jajka, nie przestając przy tym mieszać, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Następnie ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, obciąć końcówkę.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Ostrożnie wyciskać masę z rękawa prosto na rozgrzany olej na pałeczki o długości około 5-7 centymetrów, należy przy tym pilnować, by ciastka się ze sobą nie stykały.

Gdy będą równo zarumienione, ciastka należy wyciągnąć z oleju i odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

W celu przygotowania syropu należy cukier rozpuścić wraz z sokiem z cytryny, po czym gotować przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, po czym wrzucić do niego gotowe pałeczki. Wystarczy odczekać 10 minut, a tureckie tulambu będą gotowe.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!