Włoska babka to pyszne ciasto, którego każdy powinien spróbować. Łatwe do zrobienia, doskonałe z ulubioną kawą lub herbatą.
Panettone można opisać jako rodzaj ciasta drożdżowego.
Jest bardzo popularne we Włoszech i zyskuje coraz większą popularność w innych krajach europejskich. Jest bardzo puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest pyszne zarówno z orzechami, jak i bez nich. Jest to doskonały przepis na włoską babkę.

Składniki:
- 7 szklanek mąki pełnoziarnistej
 - 1 opakowanie świeżych drożdży
 - 1/3 szklanki cukru
 - 180g masła
 - 2 jajka
 - 4 żółtka
 - 1,5 łyżeczki soli
 - skórka z jednej cytryny
 - 1 szklanka wody
 
Dodatkowo:
- 150 g rodzynek
 - 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej/owoców
 - 100 g orzechów (najlepiej włoskich).
 
			
Comments are closed.