Polecam przepis na wyjątkowe ciasto cioci – to ciasto uzależnia swoim smakiem.
Ciasto według przepisu cioci – zapamiętaj je. Ono uzależnia !
To idealny przepis dla wszystkich wielbicieli słodkiej czekolady. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilę. A jego smak zastąpi sklepowe słodycze.
Składniki:
- Jajka – 6 sztuk
 - Cukier puder – 3 łyżki
 - Olej – 6 łyżek
 - Mleko – 6 łyżek
 - Mąka – 8 łyżek
 - Rodzynki – 100 gram
 - Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
 
Składniki potrzebne do przygotowania masy:
- Serek mascarpone – 300 gram
 - Bita śmietana/ Ubita śmietanka 30 % – 100 gram
 - Masło – 100 gram
 - Cukier puder – 3 łyżki
 - Skórka z jednej cytryny
 - Polewa – składniki:
 - Czekolada – 100 gram
 - Mleko – 3 łyżki
 
Wykonanie:
Jajka z cukrem utrzeć ze sobą. Dodać w kolejności olej, mleko, rodzynki oraz mąkę. Przygotować blaszkę oprószając ją mąką. Ubitym ciastem wypełnić blachę. Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

W czasie stygnięcia ciasta należy przygotować masę. Mascarpone, cukier oraz śmietankę 30% zmiksować ze sobą. Po czym połączyć z miękkim masłem i skórką ze startej cytryny. Uwaga! Aromat migdałowy lub waniliowy można dodać do masy. Ale nie jest to konieczne, jeśli ktoś nie lubi tego smaku.
Na wystygnięte ciasto wyłożyć krem z serkiem mascarpone. Na koniec należy przygotować polewę. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mlekiem. Polane ciasto musi poleżeć w lodówce przez około 2-3 godziny.
			
Comments are closed.