Wyjątkowo prosty i szybki przepis na chleb jak z piekarni. Dla amatorów pieczenia

Jak urozmaić śniadaniowe kanapki i grzanki? Wykonać samodzielnie tradycyjny chleb i przekonać się o jego niezwykłych walorach smakowych i właściwościach.

Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba ze względu na skomplikowany proces przyrządzania. Ale przygotowanie pieczywa wcale nie musi być i nie jest trudne!

Jak więc sporządzić własnoręcznie pyszny, domowy chleb, pozbawiony sklepowych konserwantów?

Będziemy potrzebować:

  • kg mąki krupczatki
  • 900 ml letniej wody
  • 1 szklanka otrębów
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • 6 łyżek nasion słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 50 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pestek z dyni
  • bułka tarta do posypania miski
  • 1 – 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Do wykonania przepisu warto przygotować sobie specjalną formę do wypiekania chlebów. Na samym początku wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, tworząc ciasto.

Następnie przenieść naczynie do ciepłego miejsca i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie należy wysmarować formę do pieczenia oliwą i obsypać ją dokładnie bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto włożyć do przygotowanego naczynia i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 180 – 200 stopni, przez 50 minut, aż chleb zarumieni się i zmieni kolor na jasno brązowy.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!