Pierś z kurczaka, wypełniona szpinakiem i serem, czosnkiem. Hit w mojej kuchni

Pierś z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku, sera i czosnku to idealna propozycja na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda i smakuje wyśmienicie!

CZEGO POTRZEBUJESZ? 

  • pierś z kurczaka- sześć pojedynczych;
  • rozdrobniony, mrożony szpinak- paczka;
  • kwaśna śmietana 18%- dwie łyżki;
  • ciasto francuskie- trzy opakowania;
  • żółty ser- sześć plasterków;
  • czosnek- cztery ząbki;
  • masło- jedna łyżka;
  • jajko;
  • gałka muszkatołowa- szczypta;
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE: 

Piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka umożliwiająca późniejsze włożenie farszu. Rozmrożony wcześniej szpinak należy smażyć na maśle, odparowując nadmiar wody. Cztery ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dorzucić na patelnię wraz z gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 2 minuty, a następnie wyłączyć palnik, dodać śmietanę i wymieszać gotowy farsz.

Do naciętych uprzednio piersi z kurczaka włożyć powstałe nadzienie. Na wierzchu farszu ułożyć plasterek sera. Piersi doprawić solą do smaku. Każdy z płatów ciasta francuskiego przeciąć na pół. Z dwóch przeciwnych stron naciąć grube – około dwu centymetrowe, podłużne paski. Pierś z kurczaka ułożyć na środku ciasta francuskiego.

Długość nacięć dostosować do wielkości kurczaka. Należy pamiętać, że mięso musi leżeć na nienaciętej części ciasta francuskiego. Następnie zawijać pierś z kurczaka, ciastem, na zakładkę – tak jak pokazano na zdjęciu.

Zawinięte piersi z kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować równomiernie wymieszanym jajkiem. Do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika wstawić potrawę.

Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!