Lekkie i kruche chrusty na wodzie mineralnej. Sprawdzony przepis, który każdy powinien znać

Chrusty na bazie wody mineralnej są idealna propozycją na pyszny i szybki deser.

Ponadto, są one niezwykle proste w wykonaniu, więc nikt nie powinien mieć problemu z ich przygotowaniem.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. wody mineralnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki wódki,
  • odrobina soli.
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, a na środku zrobić wgłębienie ręką. Wlać do niej śmietanę, wódkę, wodę mineralną, cukier, a także sól, a następnie wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowane składniki dobrze ugnieść ręcznie.

Kiedy ciasto będzie elastyczne, należy zakryć je serwetką, a potem odstawić na około kwadrans. Po upływie tego czasu, ciasto należy jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować wyrobione ciasto na grubość wynoszącą około 1 mm.

Wyjdzie ono większe, zatem warto podzielić je najpierw na kilka mniejszych części, a powstało kółko zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić przygotowany wałek pod kątem wynoszącym około 45 stopni i o grubości około 2 mm.

Chcąc zapobiec odwijaniu się ciasta w trakcie smażenia, zaleca się, żeby docisnąć mocniej wolną krawędź. Ok. 1/2 l oleju roślinnego rozgrzać w głębszym garnku i smażyć w nim chrusty do uzyskania złotego koloru. Potem układać je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami lub syropem.

Syrop – składniki:

  • 1 szkl. cukru,
  • 2/3 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wszystkie te składniki wystarczy dokładnie wymieszać i ugotować na mniejszym ogniu regularnie mieszając do momentu pojawienia się bąbelków.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!