Są wyjątkowe: To prawdziwy hit kulinarny. Ciastka Minutka z przepisu mojej babuni.

Ostatnio znalazłam przepis na takie ciasteczka, które wiele lat temu piekła mi moja babcia. Od razu przypomniałam sobie smak dzieciństwa, ponieważ te pyszności są naprawdę wyjątkowe!

Ciasteczka o nazwie „Minutka” idealnie nadają się do porannej kawy lub na wizytę gości. Obiecuję ci, że wszyscy będą się nimi zajadać.

Wymagane składniki:

  • mąka pszenna – 350 g
  • kwaśna śmietana – 100 g
  • masło – 120 g
  • jajo kurze – 1 sztuka
  • cukier biały – 50 g
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • dżem o ulubionym smaku

Przygotowanie:

Kostkę masła zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do misji przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej starte masło. Całość wymieszaj rękoma i utrzyj w tak zwane „okruchy”. Do osobnej miski wbij jedno jajko, dolej także śmietanę i wsyp 50 g cukru. Wszystko dokładnie ubij z pomocą trzepaczki lub miksera. Musi powstać biała, lekka pianka.

Do pianki z jajek dodaj sól oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, przelej wszystko do mąki i użyj łyżki do stworzenia jednolitej, dość gęstej masy. Gotowe ciasto wyłóż na stół, posyp odrobiną mąki i zacznij ugniatać.

Gdy już wyrobisz ciasto, podziel je na dwie równe części i rozwałkuj w kształt prostokątów. Ciasto powinno być dość cienkie, a jego grubość ma wynosić nie więcej niż 4 milimetry. Prostokąty podziel na kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Na środku każdego kawałka ciasta połóż trochę ulubionego dżemu.

Połącz ze sobą przeciwległe końce kwadratów i mocno je zaciśnij, by ciasto się nie rozwaliło. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem lub posmaruj odrobiną oleju.

Połóż na niej wszystkie przygotowane ciasteczka. Włącz piekarnik, nastaw go na 180 stopni i poczekaj, aż się nagrzeje. Wsadź blachę z ciasteczkami do piekarnika i piecz około 15 minut. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!