Szybkie w wykonaniu, smaczne i efektowne: Moja ciocia w końcu zdradziła mi przepis na Ciasto Fantazje.

Szybkie w wykonaniu Ciasto Fantazja – pyszna i bardzo efektowna

Puszyste  i delikatne ciasto na bazie kefiru to świetny pomysł na weekandową przekąskę. Szybkie i niewymagające wielkich umiejętności kulinarnych ciasto pokocha każda pani domu. Dzięki niemu cała rodzina będzie wspominać wspólnie spędzony czas jeszcze przyjemniej. Wypróbuj przepis już dziś, a z pewnością zaskoczysz swoich najbliższych !

Lista składników

Na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej, do wypieków
  • 2 jajka
  • 280 g kefiru
  • 30 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g dowolnego oleju roślinnego

Na masę kremową:

  • 500 ml mleka, najlepiej 3,2 %
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 10 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Biszkopt

Do kefiru dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw go na 2 minuty. Następnie wbij jajka, dodaj olej, cukier i całość wymieszaj. Mąkę przesiej i dodaj do masy, mieszając do momentu, aż będzie gładka. Podobnie postąp z kakao. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wylej ciasto.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 30-35 minut. Z upieczonego i schodzonego biszkopta odkrój od góry cienką warstwę. Będzie potrzebna w dalszej części przepisu, a przy okazji wierzch biszkoptu stanie się równy.

Masa kremowa

W misce połącz cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz jajka. Roztrzep wszystko i wlej połowę mleka. Podgrzewaj chwilę na niewielkim ogniu i dolej pozostałą część mleka. Mieszaj dopóki masa nie zgęstnieje. Nie pozwól, aby zawrzała. Pokrój masło na kawałki i dorzuć do kremu.

Połącz z resztą, do momentu, aż uzyskasz idealną gładkość. Biszkopt przekrój na dwie równe połowy. Jedną posmaruj masą kremową i przełóż kolejną warstwą ciasta.  Resztę kremu rozsmaruj po bokach i na górze ciasta. Wcześniej pozostawioną, cienką warstwę biszkoptu pokrusz na drobne kawałeczki lub zmiel za pomocą blendera, a następnie rozsyp je dla ozdoby po całym wypieku.

Całość włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie Ciasto-Fantazja gotowe do próbowania. Przyjemnej degustacji!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!